موضوع علم و فناوری همیشه جزء موضوعات مورد علاقه من بوده و مطالعات و نوشتههایی در این موضوع داشتهام. در سالهای گذشته برخی پروژههای کاری هم باعث شد که در برخی موضوعات مطالعات جدیتر و عمیقتری داشته باشم و مطالبی را تدوین کنم. در این بین موضوع تأثیرات علم و فناوری در جامعه و به خصوص تحولات و مسائل مربوط به عصر اطلاعات جذابیت ویژهای برای من داشته است. در این سرفصل برخی نوشتههایی را که در این موضوعات نوشتهام یا حاصل گفتارهایی است که زحمت تدوین آنها را برخی دوستان کشیدهاند، منتشر کردهام.
در یک کار نسبتا مفصل با یک گروه نسبتا بزرگ (به نسبت پروژههای مطالعاتی کشور) مطالعات و بررسیهایی در مورد علم و فناوری داشتم. حاصل این کار صدها صفحه کار مطالعاتی است، اما در پایان این کار مطالعاتی مطالبی درباره نظام علم و فناروی در تمدن غرب گفتم، که پیاده شد و توسط دوست عزیز جناب احمد پورحیدر اصلاح و تنظیم شد. بخشی از این مطالب احتمالا میتواند برای علاقهمندان مفید و ایدهدهنده باشد.
ما و علم و فناوری؛ مسئله چیست؟
پیشرانهای پایهی علم و فناوری در تمدن غرب
کارکردهای نظام علم و فناوری در تمدن غرب
آیندهنگاری حوزهی علم و فناوری
رویکرد حکومتها در قبال علم و فناوری
مسئلههای حکومتها در علم و فناوری
در مورد فضای مجازی و عصر اطلاعات و موضوعات مرتبط با این پدیده مطالب مختلفی نوشتم یکی از مطالبی که حدود ۱۰ سال پیش (سال ۸۸ یا ۸۹) با کمک برخی دوستان در تترا (غیر از آقای احمد خلیلی بقیه دوستانی که در این کار مشارکت داشتند را به خاطر ندارم) تدوین کردیم، استفاده از نظریه آشوب برای تحلیل این فضا است. هرچند با توجه به گذشت زمان احتمالا مطالب این نوشته نیاز به اصلاح و تکمیل دارد اما منتشر کردن آن را به دلیل نگاهی که در آن به کار رفته خالی از لطف ندیدم.
سال ۹۶ مطلبی در مورد حکمرانی فضای مجازی نوشتم که بخشهایی از آن میتواند مورد استفاده علاقهمندان قرار بگیرد که در ادامه آوردهام:
عصر اطلاعات و روندها و تغییرات کلیدی در این عصر
با توجه به کاری که مشغول آن هستم، دوستان برنامه ۱۰۰ استارتاپ خواستند تا مطالبی بنویسم. پاییز ۹۸ چند پست برای دوستان نوشتم که با اصلاحات و ویرایش در سایت برنامه ۱۰۰ استارتاپ منتشر شد. آن پستها را برای استفاده دیگران، اینجا منتشر کردم.
سرمایهگذاری خطرپذیر؛ سُکانک اقتصاد